Wie voor zichzelf wil beginnen moet soms aardig wat hindernissen nemen. Variërend van het bedenken van je bedrijfsnaam tot aan de financiën. Zie je door de bomen het bos niet meer? Geen paniek! In dit artikel lees je de 7 onmisbare stappen die jij moet nemen voor een vliegende start van je eigen bedrijf.
#1 Zeg nee tegen een businessplan
Laat een complex businessplan maken direct achterwege. Dit is in beginsel helemaal nergens voor nodig. De eerste stap is om een roadmap voor slechts één jaar te maken. Deze roadmap deel je op in verschillende periodes en je stelt per periode een doel vast. Als je roadmap af is heb je een duidelijk beeld gekregen wat je het komende jaar te wachten staat.
#2 Perfecte naam
Een naam kiezen… Een pittige klus. Laat daarom in de brainstormfase je fantasie de vrije loop en wees zo onbevangen mogelijk. Zo heb je de meeste kans om een originele bedrijfsnaam te verzinnen. Het is wel verstandig om een duurzame naam te kiezen die jaren mee kan gaan. Om een goede naam te kiezen hebben wij de volgende tips op een rijtje gezet:
- Kies een onderscheidende naam
Een onderscheidende naam blijft langer hangen bij klanten. Bovendien zorgt een onderscheidende naam dat je beter te vinden bent in zoekmachines zoals Google. Daarnaast is het zinvol om een naam te kiezen die nog niet gebruikt wordt. Je kan dit checken bij het Benelux Merkbureau en bij de Kamer van Koophandel (KvK).
- Passende naam
Of je nu biologische pizzabodems van bloemkool gaat verkopen of je start je eigen reclamebureau; wees bewust dat het een pré is als de naam van je onderneming helder weergeeft welke producten of diensten je verkoopt. Denk hierbij aan een bakker die zijn zaak de naam “Bakker Bert” heeft gegeven. Zo is het voor iedereen duidelijk wat Bakker Bert verkoopt.
- Domeinnaam en social media
Stel je hebt een fantastische bedrijfsnaam gekozen, maar je komt er later achter dat de URL al in gebruik is door een ander. Dit is voor veel startende ondernemers een regelrechte ramp! Controleer dit daarom altijd ruim van te voren en kies eventueel voor een andere URL of zelfs een andere bedrijfsnaam. Daarnaast moet je ook zeker op social media de beschikbaarheid van je bedrijfsnaam controleren om teleurstellingen achteraf te voorkomen.
#3 De juiste rechtsvorm
De rechtsvorm die wordt gekozen heeft gevolgen voor de aansprakelijkheid van je bedrijf en de hoogte van je belastingen. Veel jonge ondernemers kiezen voor een eenmanszaak of een Vennootschap onder Firma (VoF). Wil jij weten welke rechtsvorm het beste bij jou past? Maak dan de rechtsvorm-keuze test en kom binnen een paar minuten erachter welke rechtsvorm het beste bij jouw situatie past.
#4 Duwtje in de rug
Er zijn verschillende regelingen die startende ondernemers een duwtje in de rug geven voor een vliegende start. Denk hierbij aan de volgende regelingen:
- Financiering bij Arbeidsongeschiktheid;
- Borgstelling MKB-kredieten;
- Microkrediet/MKB-krediet;
- Vroege fase financiering;
- WBSO/RDA.
Een overzicht van alle regelingen vind je hier.
#5 Loop geen inkomsten mis
Veel startende ondernemers hebben – helaas – last van wanbetalers. Dit risico kan je eenvoudig verlagen met behulp van de zogeheten overeenkomst van opdracht.
Deze overeenkomst is onmisbaar voor freelancers en is een overeenkomst waarbij twee partijen afspreken dat de ene partij een opdracht uitvoert voor de andere partij. Het gaat met name om het verrichten van een dienst. Denk bijvoorbeeld aan een tekst schrijven, DJ of consultant. Mondelinge afspraken zijn geldig, maar er bestaat altijd de mogelijkheid dat iemand zijn of haar afspraken niet nakomt of claimt dat er iets anders is afgesproken. Zorg dat je afspraken zwart op wit staan zodat achteraf geen discussies ontstaan en je geen inkomsten misloopt!
#6 Zakelijke rekening
Voor een overzichtelijke administratie is het logisch om zakelijk- en privéadministratie gescheiden te houden. Je houdt dit gescheiden door een zakelijke rekening te openen voor jouw bedrijf. Er zijn tegenwoordig meerdere aanbieders die een subliem alternatief bieden voor de grootbanken, denk hierbij aan online banken zoals bunq en KNAB.
#7 Boekhouden
Een van de dingen die komt kijken bij het starten van je bedrijf is het regelen van de boekhouding, administratie en belastingen. Je kan zeker in het begin zelf je boekhouding doen. Via het internet kan je standaard Excel templates downloaden en er is bovendien genoeg gratis software te vinden.
Ben je niet zo goed met cijfertjes of wil je zeker weten dat het allemaal goed gaat? Dan is het verstandig om je boekhouding uit te besteden aan een professional. Bij ons kun je voor één vast bedrag per maand je boekhouding uitbesteden. Bovendien ben je verzekerd van de beste kwaliteit en wordt alles voor je geregeld.
Krijg gratis advies
Wij hopen dat jij aan de hand van deze tips een vliegende start tegemoet gaat met jouw onderneming. Heb je nog een brandende vraag of rechtsvormen, juridische zaken of belastingen? Stuur ons dan een e-mail via support@firm24.com of bel ons op: +31 (0)20 30 80 675. Onze specialisten helpen jou graag!