Algemene voorwaarden deponeren: wel of niet verplicht?

Algemene voorwaarden deponeren? Dat kan in sommige gevallen toch wel handig zijn.

Ben je als ondernemer nou wel of niet verplicht om je algemene voorwaarden te deponeren? Om meteen je vraag te beantwoorden: nee dit is niet verplicht. Toch heeft algemene voorwaarden deponeren wel een paar voordelen en bovendien is het niet zo duur.

Waarom algemene voorwaarden deponeren?

Het deponeren van algemene voorwaarden kan bij de Kamer van Koophandel (KvK) en bij de griffie van de rechtbank. Algemene voorwaarden deponeren heeft twee voordelen:

Klanten kunnen de algemene voorwaarden inzien

Ten eerste biedt het je klanten de mogelijkheid om je algemene voorwaarden op te vragen bij de KvK. Waarom is dit belangrijk? Wettelijk gezien ben je als ondernemer verplicht om aan je klanten een redelijke mogelijkheid te bieden om de algemene voorwaarden te bekijken. Daarom plaatsen de meeste ondernemers tegenwoordig de algemene voorwaarden op hun website. Dit is een prima mogelijkheid voor klanten om deze te bekijken, als ze dat zouden willen. Alleen is dit niet altijd mogelijk, denk bijvoorbeeld aan telefonische overeenkomsten. In dat geval is het handig om ze te deponeren. Je kan de klant er dan simpelweg op wijzen dat de algemene voorwaarden in te zien zijn bij de KvK.

Bewijsfunctie

Je algemene voorwaarden deponeren dient ook als bewijs. Als er twijfel of onenigheid ontstaat over de geldigheid van de algemene voorwaarden dan kun je aantonen dat jouw algemene voorwaarden al golden vanaf het moment dat de overeenkomst gesloten werd.

Kosten algemene voorwaarden deponeren

Voor het deponeren van je algemene voorwaarden betaal je een jaarlijks bedrag van 18 euro aan de KvK.

geschreven door: mr. Carliana Bakboord