Algemene voorwaarden deponeren: wel of niet verplicht?

Ben je als ondernemer nou wel of niet verplicht om je algemene voorwaarden te deponeren? Om meteen je vraag te beantwoorden: nee dit is niet verplicht. Toch heeft algemene voorwaarden deponeren wel een paar voordelen en bovendien is het niet zo duur.

Waarom algemene voorwaarden deponeren?

Het deponeren van algemene voorwaarden kan bij de Kamer van Koophandel (KvK) en bij de griffie van de rechtbank. Algemene voorwaarden deponeren heeft twee voordelen:

Klanten kunnen de algemene voorwaarden inzien

Ten eerste biedt het je klanten de mogelijkheid om je algemene voorwaarden op te vragen bij de KvK. Waarom is dit belangrijk? Wettelijk gezien ben je als ondernemer verplicht om aan je klanten een redelijke mogelijkheid te bieden om de algemene voorwaarden te bekijken. Daarom plaatsen de meeste ondernemers tegenwoordig de algemene voorwaarden op hun website. Dit is een prima mogelijkheid voor klanten om deze te bekijken, als ze dat zouden willen. Alleen is dit niet altijd mogelijk, denk bijvoorbeeld aan telefonische overeenkomsten. In dat geval is het handig om ze te deponeren. Je kan de klant er dan simpelweg op wijzen dat de algemene voorwaarden in te zien zijn bij de KvK.

Bewijsfunctie

Je algemene voorwaarden deponeren dient ook als bewijs. Als er twijfel of onenigheid ontstaat over de geldigheid van de algemene voorwaarden dan kun je aantonen dat jouw algemene voorwaarden al golden vanaf het moment dat de overeenkomst gesloten werd.

Kosten algemene voorwaarden deponeren

Voor het deponeren van je algemene voorwaarden betaal je een jaarlijks bedrag van 18 euro aan de KvK. 

Onze dienstverlening
  • Berschermt jouw onderneming

Algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden beschermen jouw onderneming in het geval van geschillen met de klant. Het zijn standaardafspraken die van toepassing zijn op overeenkomsten die je aangaat met je klanten. Er staat op voorhand vast wat wel en niet onder de dienstverlening valt. Mocht er achteraf een geschil ontstaan, dan kan je als ondernemer terugvallen op de algemene voorwaarden.

Bestel nu op maat gemaakte algemene voorwaarden voor jouw onderneming!

Bestellen
  • Wettelijk verplicht (AVG)

Privacyverklaring

Als ondernemer ben je op grond van de AVG-wetgeving, verplicht om een privacyverklaring te hebben. In de privacyverklaring beschrijf je in begrijpelijke taal welke persoonsgegevens je van klanten verzamelt en waarom je die gegevens nodig hebt. Het gaat hier dus om een stukje verantwoording richting de klant, zodat ze weten dat je zorgvuldig omgaat met hun persoonsgegevens.

Bestel nu een op maat gemaakte privacyverklaring voor jouw onderneming!

Bestellen
Ook interessant:

Alle rechtsvormen op een rij
Vereniging of Stichting kiezen?
BV oprichten
VOF oprichten
Algemene voorwaarden
Privacyverklaring

We equip marketing leaders