Bedrijfsplan maken? Zorg voor een waterdicht plan

Wil je een eigen bedrijf starten en heb je hierbij financiering nodig? Dan is een bedrijfsplan maken onvermijdelijk. De bank, investeerder of andere kredietverstrekking zal dan altijd een goed onderbouwd bedrijfsplan (ook wel ondernemingsplan of businessplan) willen zien voordat er een lening verstrekt wordt. Als je aan de andere kant zelf over genoeg middelen beschikt of geen financiering nodig hebt dan zal een uitgebreid bedrijfsplan maken in de startfase minder noodzakelijk zijn. Wel is het, ook als je geen financiering nodig hebt, heel handig om voor jezelf een korte visie of stappenplan op te stellen zodat je in ieder geval een duidelijk plan hebt om met je onderneming naar toe te werken. Het geeft je een goede houvast en het kan nooit kwaad om je plannen te concretiseren/ visualiseren.

Is een bedrijfsplan maken altijd noodzakelijk?

Tegenwoordig is het maken van een goed onderbouwd bedrijfsplan steeds belangrijker. Wanneer je als startende ondernemer financiering nodig hebt om je bedrijfsplannen te realiseren, zal je zoals gezegd altijd een bedrijfsplan moeten maken. Het is voor de geldverstrekker namelijk heel belangrijk om te weten of je bedrijfsplan levensvatbaar is en of je dit ook financieel gezien goed kunt onderbouwen. Probeer daarom met je bedrijfsplan zo goed mogelijk inzichtelijk te maken wat je plannen precies zijn en hoe je deze precies wilt gaan realiseren.

Durf hulp te vragen bij het maken van een goed bedrijfsplan

Weet je niet zo goed hoe je je plannen het beste op papier kunt zetten of in welke vorm? Op het internet zijn er natuurlijk gratis voorbeelden te vinden, maar het is ook een goed idee om te investeren in coaching of advies bij het opstellen van je bedrijfsplan. Vaak is het helemaal niet zo duur, terwijl je juist met een goed bedrijfsplan zoveel te winnen hebt. Het is op maat gemaakt voor jouw bedrijf en kan net de doorslag geven. Zo krijg je wél die financiering binnen en staat niets je nog in de weg om je plannen te realiseren.

Waaraan moet een goed bedrijfsplan voldoen?

Inhoudelijk gezien zal de investeerder letten op hoe concreet, haalbaar en inzichtelijk je plannen zijn. Ook is het belangrijk dat je financiële plaatje klopt en
goed onderbouwd is.

Je bedrijfsplan moet in ieder geval onderstaande punten bevatten:

  • Een introductie/ samenvatting waarin je je plannen en doelstellingen kort samenvat;
  • Informatie over de ondernemer: wie ben je en wat zijn je kwaliteiten en ambities met de onderneming;
  • Het idee: wat voor bedrijf start je, in welke markt en wie is je doelgroep;
  • Marketingplan: omschrijving van je product of dienst, in welke plaats en welke promotiemiddelen ga je inzetten;
  • Financieel plan: denk aan het verdienmodel en een investeringsbegroting;
  •  Algemene en juridische zaken: denk hierbij aan eventuele vergunningen, verzekeringen en het opstellen van algemene voorwaarden.

Tips voor het schrijven van een bedrijfsplan

In het maken van een goed onderbouwd bedrijfsplan gaat soms wel de nodige tijd zitten. Het is niet altijd even eenvoudig om al je gedachten en ideeën op papier te zetten. Soms kan het goed zijn om professioneel advies in te winnen of gewoon even met iemand te sparren. Dit hoeft niet duur te zijn en je hebt er uiteindelijk alleen maar profijt van. Je hebt niks te verliezen en zo weet je tenminste zeker dat je bedrijfsplan waterdicht is en vergroot je je kansen om de gewenste financiering binnen te krijgen. Er zijn diverse bedrijven die hulp bieden bij het maken van een bedrijfsplan. Zo kun je bijvoorbeeld online trainingen volgen, klassikale trainingen of een individuele training.

Onze dienstverlening
  • Berschermt jouw onderneming

Algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden beschermen jouw onderneming in het geval van geschillen met de klant. Het zijn standaardafspraken die van toepassing zijn op overeenkomsten die je aangaat met je klanten. Er staat op voorhand vast wat wel en niet onder de dienstverlening valt. Mocht er achteraf een geschil ontstaan, dan kan je als ondernemer terugvallen op de algemene voorwaarden.

Bestel nu op maat gemaakte algemene voorwaarden voor jouw onderneming!

Bestellen
  • Wettelijk verplicht (AVG)

Privacyverklaring

Als ondernemer ben je op grond van de AVG-wetgeving, verplicht om een privacyverklaring te hebben. In de privacyverklaring beschrijf je in begrijpelijke taal welke persoonsgegevens je van klanten verzamelt en waarom je die gegevens nodig hebt. Het gaat hier dus om een stukje verantwoording richting de klant, zodat ze weten dat je zorgvuldig omgaat met hun persoonsgegevens.

Bestel nu een op maat gemaakte privacyverklaring voor jouw onderneming!

Bestellen
Ook interessant:

Alle rechtsvormen op een rij
Vereniging of Stichting kiezen?
BV oprichten
VOF oprichten
Algemene voorwaarden
Privacyverklaring

We equip marketing leaders