Hoe maak je algemene voorwaarden

 1. Onderzoek de regels die gelden voor jouw branch

  Elke branche kent zo zijn eigen wetgeving. Het verzamelen van alle relevante wetgeving is de eerste stap in het maken van je algemene voorwaarden

 2. Gebruik een template algemene voorwaarden en vul deze aan

  Het vanaf niks schrijven van Algemene voorwaarden is een klus die alleen juristen leuk vinden en goed kunnen. Zij zijn hier immers n geschoold, het is un vakgebied. Voor de meeste ondernemers die de algemene voorwaarden zelf willen opmaken kan he beste gebruikt worden gemaakt van een template of voorbeeld document. Op het internet zijn vele voorbeeld documenten te vinden (van goede en slechte kwaliteit). Je kunt ook gratis gebruik maken van het voorbeeld document van Think-Business.nl die je hier kun downloaden.

 3. Voeg de regels die specifiek zijn voor jou branch toe, en verwijder de regels die niet van toepassing zijn

  oor de meeste ondernemers die de algemene voorwaarden zelf willen opmaken kan he beste gebruikt worden gemaakt van een template of voorbeeld document. Op het internet zijn vele voorbeeld documenten te vinden (van goede en slechte kwaliteit).

 4. Upload je algemene voorwaarden naar je website

  De wet zegt dat je klanten al voor de aankoop op de algemene voorwaarden moet wijzen en dat deze makkelijk benaderbaar moet zijn. Het plaatsen van de algemene voorwaarden op de website is niet verplicht, maar het is wel de beste plek omdat deze benaderbaar is en je ernaartoe kunt linken in een mail. Let er wel op dat de algemene voorwaarden niet geldig worden verklaart in een juridisch conflict wanneer je er niet voor de aankoop op gewezen hebt.

 5. Zorg dat je geen bepalingen gebruikt die op de zwarte lijst staan

  Er is een zwarte lijst met bepalingen die niet rechstgeldig zijn. Het gaat hier om onredelijke voorwaarden die in het geval van een juridisch geschil niet geldig worden verklaart.

 6. Hou voor ogen dat het doel van de algemen voorwaarden het beschermen van jouw onderneming is

  Iedere ondernemer weet dat het verstandig is om algemene voorwaarden te hebben. Echter weten veel ondernemers in eerste instantie niet precies waarvoor ze de algemene voorwaarden nodig hebben. De algemene voorwaarden zijn er in eertse instantie om jouw onderneming te beschermen in het geval van een geschil en van te voren duidelijke afspraken en richtlijnen af te spreken met de klant. Het wordt dan ook vaak pas op het moment van een geschil duidelijk wanneer de algemene voorwaarden niet goed zijn opgesteld. Vele ondernemers hebben dit helaas aan de lijven ondervonden.