BV oprichten? Zo maak je een goede start!

Ga je een BV oprichten? Dit is hoe je dat regelt!

Wil je een BV oprichten? Dan is het belangrijk om een aantal zaken te overwegen voor je van start gaat. Het is bijvoorbeeld belangrijk om te weten of deze rechtsvorm wel geschikt is voor jouw specifieke situatie. Wat zijn daarnaast de wettelijke vereisten voor het oprichten van een BV? Hoe zit het met aansprakelijkheid? Wij hebben het allemaal voor je op een rij gezet.

Waarom een BV oprichten?

De BV is verreweg de meest gebruikte rechtspersoon in Nederland. Het grote voordeel van een BV zit in de aansprakelijkheid. Met een BV ben je namelijk niet met je privévermogen aansprakelijk voor schulden van de onderneming (behalve wanneer je je schuldig maakt aan onbehoorlijk bestuur). Start je bijvoorbeeld een onderneming in een risicovollere sector? Dan is het fijn om te weten dat met deze rechtsvorm de juridische aansprakelijkheid beter is afgedicht. Ben je echter van plan om als freelancer in de zakelijke dienstverlening te starten, dan loop je over het algemeen minder risico en kun je prima beginnen met een Eenmanszaak.

Makkelijke overdraagbaarheid en vastomlijnde juridische organisatie

Een ander voordeel van een BV is de gemakkelijke overdraagbaarheid van het eigenaarsbelang door aandelen. Dit is bevorderlijk voor de continuïteit van de onderneming. Nog een pluspunt (wellicht van ondergeschikt belang) is dat deze rechtsvorm een vastomlijnde juridische organisatie heeft. Hierdoor zijn zaken als de interne verdeling van bevoegdheden en besluitvorming al vastgelegd. Ten slotte is sinds de introductie van de Flex-BV geen startkapitaal meer vereist. Een inbreng van slechts 0,01 eurocent is genoeg (voorheen was het minimumkapitaal 18.000 euro).

Wat zijn de oprichtingsvereisten?

Een BV wordt opgericht door middel van een notariële akte. Dit kan door één of meerdere personen gezamenlijk gebeuren. In de meeste gevallen nemen de oprichters ook deel in het kapitaal maar dit is niet verplicht. In de notariële akte moeten ook de statuten van de BV worden opgenomen. De statuten bevatten alle belangrijke bepalingen omtrent de BV (denk bijvoorbeeld aan de naam, vestigingsplaats en doel van de BV). De notaris zorgt ervoor dat alle gegevens correct zijn en schrijft de BV vervolgens in bij de Kamer van Koophandel. Tegenwoordig zijn er ook bedrijven die deze diensten online aanbieden, hierdoor is het makkelijker en goedkoper geworden om een BV op te richten.

Kosten BV oprichten

De belangrijkste kosten die je maakt bij de oprichting van een BV zijn notariskosten en inschrijving bij de Kamer van Koophandel (50 euro). Afhankelijk van welke notaris je kiest zullen de kosten natuurlijk variëren, maar in vergelijking met een Eenmanszaak of Vennootschap onder firma zul je wel meer oprichtingskosten maken. Zoals gezegd kun je tegenwoordig ook online een BV oprichten. Door nieuwe moderne software wordt de notariële akte online opgesteld en nagekeken door een notaris. Dit scheelt in de kosten en is goedkoper en makkelijk dan traditionele notariskantoren.

Belastingzaken

De BV betaalt vennootschapsbelasting over de gemaakte winst. Als je daarnaast personeel in dienst neemt, betaal je ook loonheffingen. De BV komt helaas niet in aanmerking voor bepaalde belastingvoordelen zoals de zelfstandigenaftrek, startersaftrek, MKB-vrijstelling of de kleine ondernemersregeling. Wel kun je profiteren van diverse andere investeringsregelingen zoals de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, milieu-investeringsaftrek en VAMIL en energie-investeringsaftrek. Benieuwd of je in aanmerking komt voor deze regelingen? Klik hier.

Alles nog een keertje op een rij

  • Oprichting door middel van notariële akte
  • Kan door één of meer personen worden opgericht
  • Niet met privévermogen aansprakelijk
  • Makkelijk overdraagbaar
  • Vastomlijnde juridische organisatie
  • Minimaal startkapitaal van 0,01 eurocent
  • Geen zelfstandigenaftrek, startersaftrek, MKB-vrijstelling of de kleine ondernemersregeling
  • Wel investeringsregelingen zoaks de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, energie-investeringsaftrek en milieu-investeringsaftrek

geschreven door: mr. Carliana Bakboord