Eenmanszaak of BV kiezen? Wat zijn de verschillen?

Zal ik een Eenmanszaak of BV starten? Dit is een belangrijke vraag die best veel startende ondernemers bezig houdt. De meeste startende ondernemers kiezen dan ook voor één van deze twee rechtsvormen. In de praktijk is het niet altijd even eenvoudig om te beslissen welke rechtsvorm het meest geschikt is. Om je te helpen bij het kiezen tussen een Eenmanszaak of BV, hebben wij de belangrijkste verschillen hieronder op een rij gezet.

Eenmanszaak of BV: de belangrijkste verschillen uitgelegd

Kort samengevat zitten de belangrijkste verschillen tussen de BV en Eenmanszaak in de oprichting, aansprakelijkheid en fiscaliteit.

Eenmanszaak BV
Oprichting Geen wettelijke eisen Oprichting door notaris
Inschrijven KvK Ja Ja
Kapitaalinbreng Geen verplicht kapitaal Minimumkapitaal bedraagt 0,01 eurocent
Aansprakelijkheid 100% privé en zakelijk aansprakelijk Niet aansprakelijk met privévermogen. In principe alleen de BV aansprakelijk.
Belasting Inkomstenbelasting. Eigenaar kan profiteren van diverse startersregelingen Vennootschapsbelasting en inkomstenbelasting over salaris en dividend
Sociale zekerheid Geen werknemersverzekering Nee, behalve wanneer ontslag van de directeur – grootaandeelhouder  (DGA) mogelijk is
Wanneer geschikt?
 • Relatief weinig winst
 • Kleiner bedrijfsrisico
 • Hogere winst
 • Groter bedrijfsrisico

Oprichting BV & Eenmanszaak

In vergelijking met de BV is de Eenmanszaak makkelijk en eenvoudig op te richten. Het enige wat je hoeft te doen is je Eenmanszaak in te schrijven bij de KvK. Voor de rest stelt de wet geen eisen aan de oprichting. Ook ben je, als je een Eenmanszaak wilt oprichten, niet verplicht om een startkapitaal te hebben. Voor het oprichten van een BV is aan de andere kant altijd tussenkomst van een notaris vereist. Afhankelijk van welke notaris je kiest brengt dit natuurlijk ook de nodige kosten met zich mee. Gelukkig is de BV door wijzigingen in de wet wel een stuk aantrekkelijker geworden voor startende ondernemers. Het verplichte startkapitaal is namelijk afgeschaft en je mag al een BV beginnen met een inbreng van slechts 0,01 eurocent.

Samengevat:

 • Oprichting Eenmanszaak geen wettelijke eisen en geen startkapitaal.
 • Oprichting BV alleen door middel van notariële akte en inbreng van 0,01 eurocent.

Aansprakelijkheid BV & Eenmanszaak

Het verschil in aansprakelijkheid is een van de belangrijkste verschillen tussen de BV en Eenmanszaak. Met een Eenmanszaak ben je namelijk voor 100% met je privévermogen aansprakelijk voor schulden van je bedrijf. Er bestaat voor de wet geen verschil tussen je privévermogen en zakelijk vermogen. Jij bent dus zelf aansprakelijk voor alle handelingen en financiën van je onderneming. Als je daarentegen voor een BV kiest ben je niet met je privévermogen aansprakelijk voor schulden van je onderneming. De BV heeft namelijk rechtspersoonlijkheid en dat betekent dat er wettelijk gezien wel een scheiding is tussen zakelijk en privé (uitzonderingen even daargelaten).

Hoeveel risico loop je?

In het kader van aansprakelijkheid is het belangrijk om in te schatten hoeveel risico je met je onderneming denkt te lopen. Dat is een cruciale vraag, sommige bedrijfsactiviteiten zijn risicovoller dan andere. Start je als freelancer in de dienstverlenende sector? Dan loop je over het algemeen iets minder risico en kun je prima volstaan met een eenmanszaak. Desgewenst kun je voor de zekerheid een aanvullende aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Heb je aan de andere kant als starter met verschillende investeerders te maken? Gaan er hierbij grote bedragen gemoeid? Dan is het heel belangrijk om de bedrijfsrisico’s te beperken tot de BV.

Twijfel je over wat verstandig is in jouw specifieke situatie? Leg je vraag voor aan een jurist die gespecialiseerd is in het ondernemingsrecht. Het is namelijk niet in alle gevallen zelf eenvoudig vast te stellen hoeveel risico je loopt. Zo weet je tenminste zeker dat je op basis van de juiste informatie een beslissing neemt.

Samengevat:

Met een eenmanszaak geen scheiding tussen privé en zakelijk vermogen, 100% aansprakelijkheid. Met een BV geen aansprakelijkheid met privévermogen. Wel scheiding tussen zakelijk en privé. Bij twijfel juridisch advies inschakelen

Fiscaliteit

Belasting & Eenmanszaak

Start je een relatief kleine onderneming en is je winstverwachting lager dan 50.000 euro per jaar? Dan is een Eenmanszaak belastingtechnisch aantrekkelijker dan een BV. Met een Eenmanszaak betaal je inkomstenbelasting over de gemaakte winst en profiteer je van diverse belastingvoordelen. Als eigenaar van een Eenmanszaak kan je profiteren van diverse belastingvoordelen zoals:

 • Zelfstandigenaftrek
 • Startersaftrek
 • MKB- winstvrijstelling
 • Meewerkaftrek
 • Stakingsaftrek

Met een BV kan je niet profiteren van bovengenoemde startersaftrekken.

Belasting & BV

Voor een BV geldt dat deze rechtsvorm belastingtechnisch aantrekkelijker wordt bij winsten boven de 100.000 euro per jaar. Het tariefvoordeel is dan groter dan het voordeel dat je behaald met de startersregelingen waar de eenmanszaak gebruik van kan maken.

Een BV betaalt vennootschapsbelasting over de gemaakte winst. Als de BV daarnaast ook winst (dividend) uitkeert aan de aandeelhouders dan wordt daar ook dividendbelasting over betaalt. Daarnaast betaal je als bestuurder van een BV (directeur-grootaandeelhouder oftewel DGA) inkomstenbelasting over je ontvangen loon.

Samengevat:
Eenmanszaak aantrekkelijker bij lagere winst (minder dan 50.000 euro per jaar) De BV is een betere keuze bij hogere winst (boven de 100.000 euro per jaar).

Overdraagbaarheid

Ben je als startende ondernemer afhankelijk van extra kapitaal en investeerders? Dan kan een BV ook een betere optie zijn. Met het oog op bovengenoemde aansprakelijkheid zal een investeerder namelijk niet zo snel in een Vof willen stappen. Ten eerste heeft de Vof geen aandelen en kan de investeerder geen stukje eigendom verkrijgen in de Vof. Ten tweede loopt de investeerder natuurlijk ook risico richting derden, vanwege de persoonlijke aansprakelijkheid. Met een BV is de verdeling van eigendom organisatorisch ook veel makkelijker te regelen dan bij de Vof. Bovendien ben je met een BV niet persoonlijk aansprakelijk en dat is voor een investeerder aantrekkelijker.

Twijfel je over beide rechtsvormen en heb je advies nodig bij het kiezen tussen een Vof of BV? Je mag altijd contact met ons opnemen.

Onze dienstverlening
 • Berschermt jouw onderneming

Algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden beschermen jouw onderneming in het geval van geschillen met de klant. Het zijn standaardafspraken die van toepassing zijn op overeenkomsten die je aangaat met je klanten. Er staat op voorhand vast wat wel en niet onder de dienstverlening valt. Mocht er achteraf een geschil ontstaan, dan kan je als ondernemer terugvallen op de algemene voorwaarden.

Bestel nu op maat gemaakte algemene voorwaarden voor jouw onderneming!

Bestellen
 • Wettelijk verplicht (AVG)

Privacyverklaring

Als ondernemer ben je op grond van de AVG-wetgeving, verplicht om een privacyverklaring te hebben. In de privacyverklaring beschrijf je in begrijpelijke taal welke persoonsgegevens je van klanten verzamelt en waarom je die gegevens nodig hebt. Het gaat hier dus om een stukje verantwoording richting de klant, zodat ze weten dat je zorgvuldig omgaat met hun persoonsgegevens.

Bestel nu een op maat gemaakte privacyverklaring voor jouw onderneming!

Bestellen
Ook interessant:

Alle rechtsvormen op een rij
Vereniging of Stichting kiezen?
BV oprichten
VOF oprichten
Algemene voorwaarden
Privacyverklaring

We equip marketing leaders