Eenmanszaak starten? In een paar stappen geregeld

Een Eenmanszaak starten? Dat is makkelijk geregeld. Bekijk meteen hoe je dit aanpakt.

De Eenmanszaak is verreweg de meest populaire rechtsvorm voor startende ondernemers. Maar liefst zeven op de tien starters kiest voor deze rechtsvorm. Dat is ook best begrijpelijk, omdat de Eenmanszaak makkelijk is om op te richten. Bovendien ben je ook niet verplicht om een startkapitaal te hebben. In dit artikel leggen wij uit wat een Eenmanszaak is en hoe je deze makkelijk kunt opstarten.

 Wat is een Eenmanszaak?

De Eenmanszaak is een onderneming waarvan één natuurlijke persoon eigenaar is. Dit betekent trouwens niet dat er maar één persoon werkzaam kan zijn binnen de onderneming. Je kan als eigenaar van de Eenmanszaak bijvoorbeeld huurovereenkomsten, arbeidsovereenkomsten en koopovereenkomsten aangaan. Hieruit blijkt al dat het mogelijk is om met een Eenmanszaak meerdere personeelsleden in dienst te hebben. De Eenmanszaak is dus puur een rechtsvorm waarin de onderneming gegoten kan worden en zegt dus niks over het aantal mensen die je in dienst kunt hebben.

Een Eenmanszaak starten: hoe doe je dat?

De Eenmanszaak is makkelijk en eenvoudig op te richten in vergelijking met bijvoorbeeld de Besloten vennootschap (BV). Aan de oprichting van een Eenmanszaak worden namelijk geen wettelijke eisen gesteld. Het enige wat je hoeft te doen is je Eenmanszaak in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Bij de oprichting van een Eenmanszaak komt dus geen notaris te pas. Dit scheelt natuurlijk ook in de kosten.

Hoe zit het met aansprakelijkheid?

Hoewel een Eenmanszaak starten vrij gemakkelijk is, kleeft er wel een belangrijk nadeel aan deze rechtsvorm. De Eenmanszaak heeft namelijk geen rechtspersoonlijkheid. Dit betekent dat er voor de wet geen onderscheid bestaat tussen jouw privévermogen en het vermogen van de Eenmanszaak. Je bent dan ook 100% privé aansprakelijk voor schulden van je onderneming. Uiteraard kun je door middel van verantwoordelijk gedrag de risico’s inperken. Zorg bijvoorbeeld dat je een deel van je vermogen apart zet voor gebruik in je onderneming. Ook kun je voor de zekerheid een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten (hierover later meer).

Hoeveel bedrijfsrisico loop je?

Heb je als startende ondernemer te maken met verschillende investeerders? Of meerdere leveranciers? Gaan hier grote bedragen mee gemoeid? Dan is het verstandiger om geen onnodige risico’s lopen. In dat geval is de BV een betere optie dan de Eenmanszaak. Met de BV ben je namelijk niet met je privévermogen aansprakelijk voor schulden van je onderneming. Start je als freelancer in de zakelijke dienstverlening, dan loop je over het algemeen minder risico. Je kunt dat prima voor de Eenmanszaak kiezen. In het artikel BV of Eenmanszaak kiezen hebben wij alle verschillen tussen deze rechtsvormen voor je op een rij gezet.

Eenmanszaak starten & Verzekeringen

Er zijn twee soorten aansprakelijkheidsverzekeringen die je kunt afsluiten. De beroepsaansprakelijkheidsverzekering of de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering:

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
Deze verzekering dekt vermogensschade die door jou als ondernemer is veroorzaakt in de uitoefening van je beroep. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan een verkeerd advies, dat bij de klant leidt tot grote financiële schade. De beroepsaansprakelijkheidsverzekering is dan ook vooral van belang voor ondernemers met een adviserende functie zoals juristen, notarissen en financieel adviseurs.

 

Deze verzekering dekt schade die ontstaan is tijdens de bedrijfsuitoefening. Bijvoorbeeld als je per ongeluk schade toebrengt aan de laptop van een opdrachtgever of als een klant door jouw toedoen struikelt en ongelukkig ten val komt. Deze verzekering denkt ook de schade die door een van je personeelsleden is toegebracht aan anderen gedurende de werktijd.

Overige zaken om te regelen bij het starten van een Eenmanszaak

Als je een Eenmanszaak start is het ook handig om algemene voorwaarden op te laten stellen. Dit is geen wettelijke verplichting, maar is meer voor je eigen bescherming als ondernemer. Zaken als aansprakelijkheid, garantie of eigendomsvoorbehoud worden dan standaard overeengekomen met je klanten. Hiermee voorkom je voor jezelf onnodige risico’s. Ten slotte ben je wettelijk verplicht om een goede administratie bij te houden. In het artikel online boekhouden hebben wij alles voor je op een rij gezet.

geschreven door: mr. Carliana Bakboord