Eenmanszaak starten? In een paar stappen geregeld

De Eenmanszaak is verreweg de meest populaire rechtsvorm voor startende ondernemers. Maar liefst zeven op de tien starters kiest voor deze rechtsvorm. Dat is ook best begrijpelijk, omdat de Eenmanszaak makkelijk is om op te richten. Bovendien ben je ook niet verplicht om een startkapitaal te hebben. In dit artikel leggen wij uit wat een Eenmanszaak is en hoe je deze makkelijk kunt opstarten.

Wat is een Eenmanszaak?

De Eenmanszaak is een onderneming waarvan één natuurlijke persoon eigenaar is. Dit betekent trouwens niet dat er maar één persoon werkzaam kan zijn binnen de onderneming. Je kan als eigenaar van de Eenmanszaak bijvoorbeeld huurovereenkomsten, arbeidsovereenkomsten en koopovereenkomsten aangaan. Hieruit blijkt al dat het mogelijk is om met een Eenmanszaak meerdere personeelsleden in dienst te hebben. De Eenmanszaak is dus puur een rechtsvorm waarin de onderneming gegoten kan worden en zegt dus niks over het aantal mensen die je in dienst kunt hebben.

Een Eenmanszaak starten: hoe doe je dat?

De Eenmanszaak is makkelijk en eenvoudig op te richten in vergelijking met bijvoorbeeld de Besloten vennootschap (BV). Aan de oprichting van een Eenmanszaak worden namelijk geen wettelijke eisen gesteld. Het enige wat je hoeft te doen is je Eenmanszaak in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Bij de oprichting van een Eenmanszaak komt dus geen notaris te pas. Dit scheelt natuurlijk ook in de kosten.

Hoe zit het met aansprakelijkheid?

Hoewel een Eenmanszaak starten vrij gemakkelijk is, kleeft er wel een belangrijk nadeel aan deze rechtsvorm. De Eenmanszaak heeft namelijk geen rechtspersoonlijkheid. Dit betekent dat er voor de wet geen onderscheid bestaat tussen jouw privévermogen en het vermogen van de Eenmanszaak. Je bent dan ook 100% privé aansprakelijk voor schulden van je onderneming. Uiteraard kun je door middel van verantwoordelijk gedrag de risico’s inperken. Zorg bijvoorbeeld dat je een deel van je vermogen apart zet voor gebruik in je onderneming. Ook kun je voor de zekerheid een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten (hierover later meer).

Hoeveel bedrijfsrisico loop je?

Heb je als startende ondernemer te maken met verschillende investeerders? Of meerdere leveranciers? Gaan hier grote bedragen mee gemoeid? Dan is het verstandiger om geen onnodige risico’s lopen. In dat geval is de BV een betere optie dan de Eenmanszaak. Met de BV ben je namelijk niet met je privévermogen aansprakelijk voor schulden van je onderneming. Start je als freelancer in de zakelijke dienstverlening, dan loop je over het algemeen minder risico. Je kunt dat prima voor de Eenmanszaak kiezen. In het artikel BV of Eenmanszaak kiezen hebben wij alle verschillen tussen deze rechtsvormen voor je op een rij gezet.

Overige zaken om te regelen bij het starten van een Eenmanszaak

Als je een Eenmanszaak start is het ook handig om algemene voorwaarden op te laten stellen. Dit is geen wettelijke verplichting, maar is meer voor je eigen bescherming als ondernemer. Zaken als aansprakelijkheid, garantie of eigendomsvoorbehoud worden dan standaard overeengekomen met je klanten. Hiermee voorkom je voor jezelf onnodige risico’s. Ten slotte ben je wettelijk verplicht om een goede administratie bij te houden.

Onze dienstverlening
  • Berschermt jouw onderneming

Algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden beschermen jouw onderneming in het geval van geschillen met de klant. Het zijn standaardafspraken die van toepassing zijn op overeenkomsten die je aangaat met je klanten. Er staat op voorhand vast wat wel en niet onder de dienstverlening valt. Mocht er achteraf een geschil ontstaan, dan kan je als ondernemer terugvallen op de algemene voorwaarden.

Bestel nu op maat gemaakte algemene voorwaarden voor jouw onderneming!

Bestellen
  • Wettelijk verplicht (AVG)

Privacyverklaring

Als ondernemer ben je op grond van de AVG-wetgeving, verplicht om een privacyverklaring te hebben. In de privacyverklaring beschrijf je in begrijpelijke taal welke persoonsgegevens je van klanten verzamelt en waarom je die gegevens nodig hebt. Het gaat hier dus om een stukje verantwoording richting de klant, zodat ze weten dat je zorgvuldig omgaat met hun persoonsgegevens.

Bestel nu een op maat gemaakte privacyverklaring voor jouw onderneming!

Bestellen
Ook interessant:

Alle rechtsvormen op een rij
Vereniging of Stichting kiezen?
BV oprichten
VOF oprichten
Algemene voorwaarden
Privacyverklaring

We equip marketing leaders