Eigen bedrijf starten: Welke stappen moet je nemen?

Een eigen bedrijf starten? Met onze checklist kan je gelijk aan de slag!

De kogel is door de kerk. Je gaat een eigen bedrijf starten. Over dit onderwerp is ontzettend veel informatie te vinden op het internet. Maar wat zijn nou echt de belangrijkste dingen om te regelen als je een eigen bedrijf gaat starten? In dit artikel vind je een overzicht van de belangrijkste zaken. Sommige zaken hebben natuurlijk meer prioriteit dan andere. Daarnaast hangt het een en ander ook samen met je persoonlijke situatie en de branche waarin je gaat starten. Bekijk direct onze eigen bedrijf starten checklist!

Eigen bedrijf starten: checklist

Rechtsvorm kiezen

Een eigen bedrijf starten brengt met zich mee dat je over veel verschillende zaken een beslissing moet nemen. Een daarvan is het kiezen van een geschikte rechtsvorm voor je onderneming. Welke rechtsvorm het meest geschikt is, hangt af van je persoonlijke situatie. Ga je alleen starten of samen met anderen? Hoeveel winst denk je te gaan maken? Start je in een risicovolle branche? Hoe wil je de aansprakelijkheid geregeld hebben? Dit zijn allemaal relevante vragen die je moet beantwoorden en uiteindelijk doorslaggevend voor het kiezen van de juiste rechtsvorm.

Bekijk eens deze artikelen over het kiezen tussen rechtsvormen:

Bedrijfsplan of ondernemingsplan maken

Deze stap is met name van belang als je financiering nodig hebt om een eigen bedrijf te kunnen starten. Elke bank, investeerder of kredietverstrekker zal een goed onderbouwd bedrijfsplan willen zien. Daarnaast is het ook voor jezelf natuurlijk heel nuttig om al je ideeën concreet op papier te zetten. Het helpt je om doelen te stellen voor je bedrijf en ergens naar toe te werken. Ook als je geen financiering nodig hebt, is het handig om een korte stappenplan of ‘roadmap’ te maken voor het eerste jaar. Het hoeft dan niet in de vorm van een uitgebreid bedrijfsplan, maar het helpt je wel om je doelen echt te visualiseren en concreet te maken.

Bedrijfsnaam kiezen

Wanneer je een eigen bedrijf start moet je natuurlijk ook een naam hebben. Bij het kiezen van een naam is het belangrijk om rekening te houden met regels ronden het handelsnaamrecht en merkenrecht. Je mag bijvoorbeeld niet klakkeloos de naam of merk van een ander bedrijf overnemen. Ook mag je bedrijfsnaam niet misleidend zijn of te verwarren met de naam van een ander bestaand bedrijf. Zorg dat je eigen bedrijfsnaam onderscheidend is en lekker blijft hangen. Een goede naam is tenslotte van belang voor het succes van je onderneming. Om zeker te weten dat je geen naam uitkiest die al bestaat, kun je dit het beste van te voren even controleren in het Handelsregister. Ten slotte is het natuurlijk ook belangrijk om te controleren of de domeinnaam nog beschikbaar is voor je je bedrijf inschrijft bij de Kamer van Koophandel (KvK).

Algemene voorwaarden opstellen

Bij het starten van een eigen bedrijf is het heel belangrijk om algemene voorwaarden op te laten stellen. Algemene voorwaarden zijn standaardregels die van toepassing zijn op alle overeenkomsten die je aangaat met klanten of andere bedrijven. Je spreekt dan standaard zaken als levering, betaling en garantietermijnen af. Als je goede algemene voorwaarden hebt, helpt het onnodige conflicten voorkomen. Er staat op voorhand vast staat onder welke voorwaarden de overeenkomst is aangegaan. Je hoeft dan niet met elke  klant afzonderlijk te onderhandelen over de voorwaarden.

Besparen op algemene voorwaarden niet verstandig

Vaak proberen startende ondernemers juist op algemene voorwaarden te besparen, maar dat is helemaal niet verstandig. Goede algemene voorwaarden laten opstellen door een jurist is een slimme investering en bespaard je veel onnodige problemen in de toekomst. Je kunt in de opstartfase van je onderneming beter op andere punten besparen zoals het inrichten van je website of boekhoudprogramma.

Website

Het is tegenwoordig bijna ondenkbaar om als bedrijf geen website te hebben. Zorg er allereerst voor dat je website aantrekkelijk oogt en vooral functioneel is. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om het opzetten van je website uit te besteden, maar je kunt dit ook helemaal zelf doen door middel van gratis websoftware zoals WordPress. Voor een schappelijk bedrag koop je al een eigen template via bijvoorbeeld Envato market.

Daarnaast moet je nog wel apart een goede hostingpartij zoeken en zorgen dat je domeinnaam geregistreerd staat. Goede hostingproviders zijn bijvoorbeeld  Argeweb of Savvii. Je moet er wel rekening mee houden dat je zelf verantwoordelijk bent voor security en updates. Een andere optie is om al deze zaken onder te brengen bij één bedrijf. Een hele goede aanbieder is bijvoorbeeld Wix.com. Je kunt helemaal gratis een account aanmaken en kiezen uit gratis beschikbare templates om zowel een gewone website of webshop in te richten. Je hebt geen technische kennis nodig en bent ook niet zelf verantwoordelijk voor security en updates. Wix.com is echt een super handige manier om een website op te zetten.

Administratie op orde hebben

Als ondernemer ben je wettelijk verplicht om een goede administratie bij te houden. Er zijn tegenwoordig veel handige boekhoudprogramma’s waardoor je alle financiële zaken makkelijk online kunt regelen. Een goede aanbieder van online boekhoudprogramma’s is E-boekhouden en bovendien is de online boekhoudsoftware voor startende ondernemers het eerste jaar gratis.

Voor meer informatie over online boekhouden:

Inschrijven Kamer van Koophandel (KvK)

Elke onderneming in Nederland moet zich inschrijven bij de KvK. Inschrijving kan uiterlijk één week nadat je gestart bent met je onderneming. Het belangrijkste doel van de inschrijving is eigenlijk informatievoorziening naar buitenstaanders toe die zaken doen met je bedrijf. Bij het inschrijven van je onderneming betaal je eenmalig een bedrag van 50 euro. Voor meer informatie kun je naar de website van de KvK.

Verzekeringen

Een eigen bedrijf starten brengt natuurlijk een bepaalde mate van risico met zich mee. Hoe groot deze risico’s zijn verschilt per branche. Het is belangrijk om deze van te voren in te schatten en desgewenst een passende verzekering af te sluiten. Zo heb je bijvoorbeeld een arbeidsongeschiktheidsverzekering, mocht je ziek of arbeidsongeschikt worden. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor als je bijvoorbeeld een foutief advies geeft en je klant daardoor schade lijdt. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kun je afsluiten om schade te dekken voor ongelukken. Je laat bijvoorbeeld per ongeluk koffie vallen over de laptop van een klant. Deze kosten worden dan gedekt door de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Vergunningen regelen

Wanneer je bezig bent om een eigen bedrijf te starten is het ook goed om na te denken over benodigde vergunningen. In sommige branches is het namelijk noodzakelijk om de juiste vergunningen te regelen. Denk bijvoorbeeld aan een drank of terrasvergunning in de horeca. Of een ventvergunning (op straat verkopen van producten) als je in groothandel of detailhandel gaat starten. Voor een overzicht van alle vergunningen en regelgeving per branche klik hier.

geschreven door: mr. Carliana Bakboord