Herroepingsrecht bij bestelling via webwinkels

Ga je een eigen webwinkel starten? Of ben je al eigenaar van een webwinkel? Dan zal je vast wel op de hoogte zijn dat de klant een herroepingstermijn heeft van 14 dagen. Binnen deze termijn mag de klant zonder opgaaf van reden het product retourneren. Maar wist je ook dat de herroepingstermijn van 14 dagen niet per se betekent, dat de klant ook binnen die periode het product daadwerkelijk terug hoeft te sturen? In dit artikel lees je de belangrijkste regels omtrent het herroepingsrecht voor consumenten. Voor zakelijke klanten gelden deze regels niet.

Zorg dat je de juiste informatie verstrekt aan de klant

Bij het herroepingsrecht (officieel recht van ontbinding genaamd) is het heel erg belangrijk dat je de juiste informatie geeft aan je klanten. Het beste is om in de footer van je website een kopje met ‘retourneren’ te plaatsen. Hier neem je informatie op over hoe de klant de overeenkomst kan annuleren, wie welke kosten draagt en wat de termijn van herroeping is. Je hoeft gelukkig niet zelf uit te vogelen wat je precies moet vermelden. De wetgever heeft hiervoor een modelinstructie opgesteld. Die mag je gewoon gebruiken op je website. Zo weet je ook zeker dat je voldoet aan de regels. Download hier de modelinstructie. Na de bestelling van een klant kan je een bevestigingsmail sturen.

Bied de klant altijd een modelformulier aan

Naast een modelinstructie heeft de wetgever ook een kant en klaar modelformulier opgesteld. Een modelformulier is dus iets anders dan bovengenoemde modelinstructie. Via dit formulier kan de klant de overeenkomst herroepen (dit mag zowel digitaal als per post). Je bent verplicht om het modelformulier aan te bieden. Dit betekent trouwens niet dat de klant verplicht is om het modelformulier te gebruiken. Het allerbelangrijkste is dat jij deze wel aanbiedt, ongeacht of de klant er gebruik van maakt of niet. Download hier het modelformulier.

Herroepingsrecht: Hoe lang heeft de consument de tijd om het product terug te sturen?

De klant heeft hiervoor 14 dagen de tijd vanaf de dag dat deze het product heeft ontvangen. Zoals hierboven aangegeven is het belangrijk dat de klant tijdig over dit recht geïnformeerd word. De klant kan dus binnen deze periode van 14 dagen laten weten toch van de koop af te zien. Dit betekent dus niet dat binnen deze 14 dagen het product ook daadwerkelijk terug gestuurd hoeft te worden. Hierover heerst nog vaak onduidelijkheid. Na deze 14 dagen waarbij de klant kenbaar heeft gemaakt toch van de koop af te zien, heeft hij nog eens 14 dagen extra de tijd om het product terug te sturen. In totaal kan het dus 28 dagen duren voor je het product terug hebt.

Wie draagt de kosten voor het terugzenden?

Wanneer de klant het product terug stuurt ben je verplicht om alle betaalde bedragen terug te storten. Je moet de aanschafprijs van het product en de verzendkosten of eventueel andere betaalkosten terug betalen. Alleen de rechtstreekse kosten die de klant voor het terugzenden maakt hoef je niet terug te betalen. Ook ben je verplicht om het bedrag binnen 14 dagen terug te storten.

Geldt het herroepingsrecht altijd? Een paar uitzonderingen

Het is natuurlijk niet redelijk als de klant in alle gevallen de producten terug zou kunnen sturen. In de wet zijn er verschillende soorten producten die niet door de klant terug gestuurd kunnen worden. Besteld is besteld. De klant kan hier niet meer vanaf. Hieronder een overzicht:

  • Maatwerk: het gaat hier om producten die niet geprefabriceerd zijn, maar speciaal op basis van specificaties van de klant gemaakt zijn. Denk aan fotoposters, print en drukwerk of op maat gemaakte gordijnen.
  • Producten die beperkt houdbaar zijn (bloemen en levensmiddelen)
  • Hygiëne producten: denk hierbij aan lingerie of cosmetica. Zorg ervoor dat je dit soort producten daarom verzegeld. Pas wanneer de verzegeling verbroken is verliest de klant z’n herroepingsrecht.
  • Cd’s, DVD’s en andere dragers met audio of video-opnamen. Hiervoor geldt ook dat de klant pas z’n herroepingsrecht verliest wanneer de verzegeling verbroken is.
  • Producten die na levering vermengd zijn met andere producten
  • Losse kranten of tijdschriften
  • Producten gekocht op een openbare veiling (dit geldt niet voor internetveilingen)
  • Drank die een langere levertermijn kent dan dertig dagen en waarvan de prijs kan fluctueren
  • Producten en diensten waarbij de prijs gebonden is aan schommelingen op de financiële markt. Hierbij speelt een rol dat de verkoper geen invloed moet kunnen uitoefenen op de prijs en de schommelingen moeten zich voor kunnen binnen de herroepingstermijn.
  • Loterijen en gokken

Meer informatie over webwinkels? Bekijk hier onze handige juridische checklist.

geschreven door: mr. Carliana Bakboord-Brazil

Algemene voorwaarden voor je webshop nodig? Voor 99,- euro ex.btw maken wij deze op maat.