Meewerkaftrek: hoe werkt deze regeling?

Hoe kom je in aanmerking voor de meewerkaftrek? Bekijk het direct.

Heb je een eigen bedrijf en werkt je partner ook onbetaald mee in je onderneming? Goed nieuws! In dat geval kan je profiteren van de meewerkaftrek. De meewerkaftrek is onderdeel van de ondernemersaftrek. Wanneer je partner onbetaald meewerkt in je onderneming, mag je na afloop van het jaar een bedrag aftrekken van de winst. Hierdoor hoef je minder belasting te betalen. De hoogte van de meewerkaftrek is afhankelijk van hoeveel winst je maakt en het aantal uren dat je partner meewerkt. Meer weten? Lees dan snel verder.

Hoe kom je in aanmerking voor deze regeling?

Om te kunnen profiteren van dit belastingvoordeel moet je zelf voldoen aan het urencriterium. Het urencriterium houdt in dat je minimaal 1225 uur per jaar aan je onderneming moet werken. Daarnaast moet je ook meer uren in je onderneming steken dan aan andere werkzaamheden (bijvoorbeeld in loondienst). Alle uren die je aan je onderneming besteedt tellen mee. Het is wel belangrijk deze uren goed bij te houden! Ze moeten namelijk wel aantoonbaar zijn.

Hoe wordt de hoogte van meewerkaftrek berekend?

De hoogte van de meewerkaftrek is afhankelijk van de winst die je maakt en het aantal uren dat je partner meewerkt in je bedrijf. De meewerkaftrek wordt berekent over de winst uit je onderneming(en). Over dit bedrag wordt wel in mindering gebracht:

  • De winst die behaald is met het gedeeltelijk staken van een onderneming.
  • Winst behaald als gevolg van een vergoeding voor onteigening.
  • Winst die je behaald hebt door de onderneming (gedeeltelijk) naar het buitenland over te brengen.

Zie onderstaande tabel voor de hoogte van de meewerkaftrek:

Aantal meegewerkte uren door partner Hoogte meewerkaftrek
Minder dan 525 uren Geen recht op meewerkaftrek
Tussen de 525- 874 uren Recht op 1,25% van de winst
Tussen de 875-1224 uren Recht op 2% van de winst
Tussen de 1225-1749 Recht op 3% van de winst
1750 of meer uren? Recht op 4% van de winst

Andere mogelijkheden om een partner mee te laten werken

Naast de meewerkaftrek, kan je je partner ook nog op andere manieren laten meewerken in je onderneming. Zo kan je ervoor kiezen om je partner een vergoeding te betalen. Dit bedrag mag je bij de aangifte inkomstenbelasting als kosten van de winst aftrekken. Valt de beloning lager uit dan 5000 euro op jaarbasis? Dan is dit niet aftrekbaar. Daarnaast kan je natuurlijk ook een arbeidsovereenkomst aangaan met je partner en is deze bij jou in loondienst. Ten slotte kan je ook samen met je partner ondernemer worden.

Meer weten over belastingvoordelen voor startende ondernemers? Bekijk ook eens deze artikelen:

Belastingvoordelen starters
Zelfstandigenaftrek
Startersaftrek

geschreven door: mr. Carliana Bakboord