Online boekhouden: Je administratie goed geregeld

Online boekhouden? Dit is een praktische manier
om te voldoen aan je administratieplicht

Als ondernemer is het belangrijk om je administratie op orde te hebben. Ten eerste ben je dit wettelijk verplicht en daarnaast is het ook van belang voor de belastingaangifte. Bovendien is het ook veel prettiger om je financiële huishouding op orde te hebben. Zo heb je een beter overzicht over de bedrijfsvoering en met een goed financieel beleid kun je betere keuzes maken. Tegenwoordig hoeft het helemaal niet moeilijk te zijn om een goede administratie bij te houden. Er zijn diverse online boekhoudprogramma’s die ondernemers veel zorg uit handen nemen. Sommigen zijn zelfs het  eerste jaar gratis voor startende ondernemers. Door online boekhouden worden al je gegevens ook nog eens veilig opgeslagen in de cloud en kun je er op elk gewenst moment bij.

Wettelijke verplichting

Je bent als ondernemer wettelijk verplicht om een goede administratie bij te houden. Hierbij moeten alle financiële gegevens die van belang zijn voor je onderneming ten minste 7 jaar bewaard worden. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan bonnen, facturen, bankafschriften en financiële aantekeningen.

Wat zijn de gevolgen als je geen goede administratie bijhoudt?

Een goede administratie vormt de basis voor al je aangiften. De belastingdienst moet zodanig in staat gesteld worden om je administratie snel en goed te kunnen controleren. Als je administratie niet goed is bijgehouden of niet lang genoeg (korter dan 7 jaar) kan dit zelfs tot gevolg hebben dat de belastingdienst zelf je omzet en winst vast stelt en de verschuldigde belasting berekent. Ook kan het niet voldoen aan de administratieverplichting voor de bestuurder van een BV in geval van faillissement hele nadelige gevolgen hebben. Wettelijk gezien staat het dan namelijk vast dat de bestuurder z’n taak onbehoorlijk heeft vervuld en dat dit een belangrijke oorzaak is geweest van het faillissement.

Waarom online boekhouden?

Tegenwoordig is online boekhouden eigenlijk de meest goedkope, gemakkelijkste en veiligste manier om je administratie te regelen. Doordat al je  gegevens worden opgeslagen in de cloud, heb je 24 uur per dag toegang tot je gegevens en wordt alles veilig opgeslagen. Op deze manier heb je geen papieren romplomp en hoef je je geen zorgen te maken dan bepaalde gegevens onverhoopt verloren gaan. Veel online boekhoudprogramma’s bieden hele handige diensten aan om ondernemers zoveel mogelijk ‘gedoe’ uit handen te nemen. Want laten we eerlijk zijn, er zijn leukere bezigheden te bedenken.

Hieronder een aantal handige functionaliteiten van online boekhoudprogramma’s:

  • Eenvoudig uploaden digitale versies van facturen, bonnen, contracten in boekhouding
  • Importeren bankafschriften en transacties
  • Factureren
  • Urenregistratie van gewerkte projecten en activiteiten
  • BTW aangifte
  • Offertes opstellen en versturen
  • Mobiele app-functie

geschreven door: mr. Carliana Bakboord