Rechtsvormen: Welke zijn er allemaal?

Bekijk hier een volledig overzicht van alle rechtsvormen

Je wilt een eigen bedrijf starten en daarbij hoort ook het kiezen van een geschikte rechtsvorm. Misschien vraag je je allereerst af welke rechtsvormen er allemaal zijn? En bovendien wat de verschillen zijn? Hieronder hebben wij alle rechtsvormen voor je op een rij gezet.

Rechtsvormen met en zonder rechtspersoonlijkheid

Ten eerste heb je rechtsvormen met en zonder rechtspersoonlijkheid. Een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid zoals bijvoorbeeld een BV is een nieuw gecreëerde entiteit met eigen rechten en plichten. Er is dus wettelijk gezien een onderscheid tussen jou als eigenaar (natuurlijk persoon) en je bedrijf (de rechtspersoon). Je bent dan ook niet met je privévermogen aansprakelijk voor schulden van je onderneming. Dit onderscheid bestaat niet bij een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid, zoals de Eenmanszaak. Wettelijk gezien is je onderneming een soort verlengde van jezelf en ben je met je privévermogen 100% aansprakelijk voor schulden van de onderneming. Daarnaast wordt een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid altijd opgericht door middel van een notariële akte. Een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid kan ‘vormvrij’ worden opgericht. Dit betekent dat er geen eisen zijn voor de oprichting.

Hieronder alle rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid:

Dit zijn alle rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid:

Wat zijn de verschillen tussen deze rechtsvormen?

We gaven het net al aan. De belangrijkste verschillen tussen rechtsvormen met of zonder rechtspersoonlijkheid zit in de aansprakelijkheid en de oprichting.

Aansprakelijkheid

Als bestuurder van een onderneming met rechtspersoonlijkheid zoals de BV of NV kun je niet met je privévermogen aansprakelijk gehouden worden voor schulden van de onderneming (behalve in uitzonderlijke gevallen). Kies je voor een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid dan ben je wel met je privévermogen aansprakelijk voor schulden van de onderneming. Zowel privé schuldeisers als zakelijke schuldeisers hebben ieder voor 100% verhaal op dit vermogen. Als je in gemeenschap van goederen getrouwd bent, betekent dit ook dat je partner aansprakelijk gesteld kan worden voor de schulden.

Oprichting

Rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid zoals de BV, NV of Stichting worden altijd opgericht door middel van een notariële akte. Voor het oprichten van een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid zoals de Eenmanszaak, Maatschap of VOF gelden aan de andere kant geen wettelijke eisen aan de oprichting. Dit zou dus ook mondeling kunnen gebeuren. Daarnaast geldt wel voor alle ondernemingen in Nederland dat ze ingeschreven moeten worden bij de Kamer van Koophandel.

Advies nodig bij het kiezen van de juiste rechtsvorm?

Het kiezen van de juiste rechtsvorm is niet altijd even eenvoudig. Heb je vragen of advies nodig? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag bij het maken de beste keuze.

geschreven door: mr. Carliana Bakboord