Samenwerkingsovereenkomst opstellen?

Hoofdzaken van de samenwerkingsovereenkomst

Ga je nauw samenwerken met een andere ondernemer? Of start je samen met anderen een onderneming? Misschien ontwikkel je wel samen een nieuw product? Dan is het heel belangrijk om gemaakte afspraken vast te leggen in een samenwerkingsovereenkomst. Zo voorkom je onnodige problemen in de toekomst en kan je met een gerust hart focussen op waar je goed in bent.

Waarom een samenwerkingsovereenkomst opstellen?

Uiteraard ga je op basis van vertrouwen een samenwerking met een andere partij aan. Helaas blijkt dat in de praktijk toch vaak het een en ander mis kan gaan. Wat doe je bijvoorbeeld als je zakenpartner zomaar uit de onderneming stapt? Als er onderling ruzies ontstaan? Of in geval van faillissement? Het belangrijk om dit soort belangrijke zaken niet aan het toeval over te laten en alle afspraken vast te leggen in een waterdicht contract.

Wanneer een samenwerkingsovereenkomst opstellen?

Samenwerking kan in verschillende vormen plaatsvinden en dat voor een lange of kortere periode. Wettelijk gezien is het trouwens niet verplicht om een schriftelijke overeenkomst op te stellen. Als je zou willen kan je ook alleen mondelinge afspraken maken, alleen is dat onverstandig. Vooral als je samen met anderen een bedrijf gaat starten of voor een langere tijd intensief gaat samenwerking is het eigenlijk wel een must.

Samenwerking in een Vennootschap onder firma (Vof), maatschap of Commanditaire vennootschap

Start je samen een Vof, Maatschap of Commanditaire vennootschap op? Laat dan altijd een samenwerkingsovereenkomst opstellen! Het beste is om een overeenkomst op maat te laten maken door een jurist. Zo weet je zeker dat het contract juridisch in orde is en ook toegespitst is om jouw situatie. Hierin leg je o.a. de volgende zaken vast:

  • Taakverdeling
  • Verdeling van winst en verlies
  • Aansprakelijkheid
  • Hoe de samenwerking beëindigd wordt
  • Hoe om te gaan met geschillen

Advies nodig over het opstellen van een samenwerkingsovereenkomst?

Wil je een samenwerkingsovereenkomst dat op maat gemaakt is voor jouw bedrijf? Neem dan contact op met een jurist. Zo weet je zeker dat alle belangrijke zaken zijn vastgelegd en onnodige risico’s worden ingeperkt.

geschreven door: mr. Carliana Bakboord