Startende ondernemer? Maak deze fouten niet!

Ben jij er klaar voor om je eigen bedrijf op te starten? Weet je het zeker? Als startende ondernemer komt er veel op je af en je wordt geconfronteerd met keuzes waarvan je niet altijd de gevolgen kan overzien. Vallen en opstaan hoort er misschien bij, maar het is wel prettig om niet in iedere valkuil te stappen. We laten je hier drie veel gemaakte fouten zien van startende ondernemers.

  1. Kiezen voor een eenmanszaak of BV

Veel startende ondernemers kiezen voor een eenmanszaak. Het is makkelijk, snel en goedkoop. Er komt een geen notaris bij kijken, en na je inschrijving bij de Kamer van Koophandel kan je direct aan de slag. Daarnaast kan je als zelfstandige ook aanspraak maken op allerlei aftrekposten. Een eenmanszaak heeft echter ook nadelen waar je als startende ondernemer misschien niet gelijk aan denkt:

  • Je bent privé aansprakelijk voor bedrijfsrisico’s. Zijn je bedrijfsrisico’s minimaal, dan is dit geen probleem, maar naarmate de risico’s groter worden is het verstandiger om voor een BV te kiezen. Wanneer de zaken mis gaan bij een eenmanszaak kunnen bijvoorbeeld eventuele schuldeisers ook beroep doen op jouw privé vermogen. Een BV heeft rechtspersoonlijkheid waardoor alleen het vermogen van de onderneming aangesproken kan worden. Zorg dus dat je wanneer je een rechtsvorm kiest, je duidelijk de bedrijfsrisico’s in kaart hebt gebracht.
  • Je bent onaantrekkelijk voor investeerders. Ben je voor je onderneming op zoek naar kapitaal of investeerders, dan kun je het beste kiezen voor een BV. Een investeerder zal niet snel kiezen om te investeren in een eenmanszaak. De investeerder wordt dan namelijk ook hoofdelijk aansprakelijk. Een investeerder zal dit willen voorkomen en enkel aansprakelijk willen zijn voor het geïnvesteerde bedrag. Deze zekerheid heeft hij bij het investeren in een BV.
  • Veel winst maken kan fiscaal nadelig zijn. Wanneer je veel winst maakt met je onderneming, kan je met een eenmanszaak onvoordeliger uit zijn. Je betaalt dan meer belasting dan je bij de dividend-route van een BV zou doen. Waar dat omslagpunt ligt is afhankelijk van veel factoren. Laat je hierin adviseren door een professional.

Kijk goed naar wat je gaat doen met je onderneming, en wat je toekomst plannen en verwachtingen zijn. Op deze manier kan je bepalen welke rechtsvorm het beste bij jou past. Natuurlijk kan je een eenmanszaak altijd omzetten naar een BV, maar het is prettig als je deze extra handelingen en kosten niet hoeft te maken.

  1. Rekening houden met het boekjaar

Van plan om jouw eenmanszaak om te zetten naar een BV of wil je een nieuwe BV starten? Maak niet de fout die de meeste ondernemers maken: uitstellen tot het einde van een boekjaar of  (valt vaak samen) 1 januari. Dit is helemaal niet nodig en het kan zelfs voordelig uitpakken om dit juist niet te doen. Je kiest voor een verlengd boekjaar.

Een verlengd boekjaar betekent dat je eerder kan genieten van de voordelen van een BV en een langer boekjaar. Start je in de tweede helft van het jaar, dan kan je het betalen van je belasting uitstellen. Doordat je nog geen belasting betaalt kun je het geld gebruiken om in je onderneming te steken of de opstartverliezen met de winsten van de laatste maanden compenseren. Daarnaast kan het aanzienlijk schelen in de administratieve- en accountantskosten voor het opstellen van de jaarrekening.

  1. Laat je niet afschrikken door het DGA-salaris

Veel ondernemers denken dat ze zichzelf als directeur van een eigen BV, een hoog salaris van minimaal €44.000 moeten uitkeren. Dit is voor een startende ondernemer vaak niet mogelijk en een reden om af te zien van een BV als rechtsvorm. Dit is niet nodig! Momenteel zijn er plannen om het DGA-salaris voor startende ondernemers te verlagen naar het minimum loon, maar ook nu zijn er al mogelijkheden om het DGA-salaris te verlagen.

Je hebt in ieder geval twee mogelijkheden:

  • Stuur de Belastingdienst een verzoek met daarin een prognose van de eerste periode van bijvoorbeeld een jaar waarin wordt aangegeven dat er niet voldoende vrije liquide middelen zijn om te voldoen aan het minimum DGA salaris.
  • Je meldt jouw BV aan als inhoudingsplichtige en doet maandelijks een nul aangifte voor de loonheffingen. Aan het einde van het kalenderjaar bekijk je of er niet toch een stukje als loon uitgekeerd moet worden.

Wil je meer lezen over het DGA salaris? Lees dan dit uitgebreide artikel.

Niet zomaar een BV oprichten en eerst sparren?

Waarschijnlijk heb je na het lezen van al deze informatie nog vragen. Het zou gek zijn als je die niet zou hebben. Mogelijk wil je een BV oprichten, maar word je drang om te ondernemen tegengewerkt door het gebrek aan kennis over belastingregels. Wil je wat extra vragen stellen? Neem dan vrijblijvend contact op met onze kennispartner Onlineflexbvoprichten.nl.