VOF of BV kiezen

Ga je samen met anderen een bedrijf starten en twijfel je tussen de Vennootschap onder firma (Vof)of BV? In dit artikel hebben wij alle verschillen en voordelen van beide rechtsvormen op een rij gezet. Heb je al een Vof opgericht, maar twijfel je of het tijd wordt om over te stappen naar de BV? Dan is dit artikel ook zeker de moeite waard om te lezen.

Vof of BV kiezen: wat zijn de verschillen?

De belangrijkste verschillen tussen de Vof en BV hebben te maken met de oprichting, aansprakelijkheid, belastingdruk en overdraagbaarheid. Met name de laatste drie zijn het meest van belang bij het kiezen tussen een Vof of BV.

Oprichting

De Vof is makkelijker en sneller op te richten dan een BV. Je hoeft de Vof alleen in te schrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Voor de rest zijn er geen wettelijke eisen waaraan je moet voldoen. Ook hoef je geen startkapitaal te hebben bij het oprichten van een Vof. Wel is het natuurlijk verstandig om afspraken tussen jou en je zakenpartner vast te leggen in een Vof-contract en een beetje vermogen apart te zetten (afgescheiden vermogen) om te gebruiken in je onderneming. Een Vof-contract is niet verplicht, maar wel heel verstandig om op te laten stellen. In dit contract leg je van te voren vast hoe de samenwerking eruit gaat zien en voorkom je onnodige conflicten. Meer informatie over het opstellen van een Vof-contract? Wij kunnen het contract op maat maken.

De BV wordt altijd opgericht door middel van een notariële akte. De kosten om je bedrijf op te richten zullen dus hoger uitvallen. Een voordeel van de BV is dat er geen verplicht startkapitaal is. Je kunt volstaan met een inbreng van slechts 0,01 eurocent.

Aansprakelijkheid

Met een Vof ben je 100% met je privévermogen aansprakelijk voor schulden van je onderneming. Er is dus geen muur of afscheiding tussen je eigen privévermogen en dat van de Vof. Dit is niet zo heel erg als je bijvoorbeeld fotograaf bent en geen hele grote orders hebt. Maar als je juist wel in een risicovollere branche zit, dan heb je deze persoonlijke aansprakelijkheid natuurlijk liever niet. In dat geval kan je beter kiezen voor de BV, omdat de risico’s dan beperkt blijven tot je onderneming.

Bij de uiteindelijke keuze tussen beide rechtsvormen, komt het neer op het inschatten van risico’s.

Belastingdruk

Een ander verschil heeft te maken met belastingen. In sommige gevallen is het voordeliger om een Vof op te richten en soms juist een BV. Uitgangspunt is dat je tot 80.000 euro winst per jaar voordeliger uit bent met een Vof. Dit komt omdat je als eigenaar van een Vof inkomstenbelasting betaald en daardoor kunt profiteren van diverse belastingvoordelen zoals de zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Deze belastingvoordelen heb je niet als je een BV start. Bij een hogere winst (vanaf 100.000 euro per jaar) ben je juist voordeliger uit met een BV. Het tariefvoordeel wat je dan behaald is groter dan het voordeel dat je behaald met de belastingvoordelen bij de Vof.

Overdraagbaarheid

Ben je als startende ondernemer afhankelijk van extra kapitaal en investeerders? Dan kan een BV ook een betere optie zijn. Met het oog op bovengenoemde aansprakelijkheid zal een investeerder namelijk niet zo snel in een Vof willen stappen. Ten eerste heeft de Vof geen aandelen en kan de investeerder geen stukje eigendom verkrijgen in de Vof. Ten tweede loopt de investeerder natuurlijk ook risico richting derden, vanwege de persoonlijke aansprakelijkheid. Met een BV is de verdeling van eigendom organisatorisch ook veel makkelijker te regelen dan bij de Vof. Bovendien ben je met een BV niet persoonlijk aansprakelijk en dat is voor een investeerder aantrekkelijker.

Twijfel je over beide rechtsvormen en heb je advies nodig bij het kiezen tussen een Vof of BV? Je mag altijd contact met ons opnemen.

Onze dienstverlening
  • Berschermt jouw onderneming

Algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden beschermen jouw onderneming in het geval van geschillen met de klant. Het zijn standaardafspraken die van toepassing zijn op overeenkomsten die je aangaat met je klanten. Er staat op voorhand vast wat wel en niet onder de dienstverlening valt. Mocht er achteraf een geschil ontstaan, dan kan je als ondernemer terugvallen op de algemene voorwaarden.

Bestel nu op maat gemaakte algemene voorwaarden voor jouw onderneming!

Bestellen
  • Wettelijk verplicht (AVG)

Privacyverklaring

Als ondernemer ben je op grond van de AVG-wetgeving, verplicht om een privacyverklaring te hebben. In de privacyverklaring beschrijf je in begrijpelijke taal welke persoonsgegevens je van klanten verzamelt en waarom je die gegevens nodig hebt. Het gaat hier dus om een stukje verantwoording richting de klant, zodat ze weten dat je zorgvuldig omgaat met hun persoonsgegevens.

Bestel nu een op maat gemaakte privacyverklaring voor jouw onderneming!

Bestellen
Ook interessant:

Alle rechtsvormen op een rij
Vereniging of Stichting kiezen?
BV oprichten
VOF oprichten
Algemene voorwaarden
Privacyverklaring

We equip marketing leaders