Vof oprichten? Alle belangrijke zaken op een rij

Je hebt besloten om samen met anderen een eigen bedrijf te starten. De Vennootschap onder Firma (Vof) is dan een erg geschikte rechtsvorm. Een Vof oprichten is vrij gemakkelijk en bovendien belastingtechnisch gezien ook heel aantrekkelijk (tot 80.000 euro winst per jaar). Wel kleeft er een belangrijk nadeel aan deze rechtsvorm, namelijk persoonlijke aansprakelijkheid. In dit artikel hebben wij alles wat je over de Vof moet weten voor je op een rij gezet.

Wat is een Vof?

De Vof is kort gezegd een samenwerking tussen twee of meerdere (natuurlijke) personen. Maar ook rechtspersonen, zoals twee of drie BV’s gezamenlijk kunnen een Vof oprichten. De eigenaren van de Vof worden vennoten of firmanten genoemd. Elke vennoot brengt iets in in de Vof. Denk hierbij aan geld, goederen of arbeidsuren. Voor de rest is het niet nodig om een startkapitaal te hebben bij het oprichten van een Vof. Het is natuurlijk wel verstandig om een afgescheiden vermogen apart te zetten voor gebruik in  je onderneming.

Hoe richt ik een Vof op?

De Vof is heel makkelijk om op te richten. Het enigste wat je moet doen is je Vof inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Voor de rest stelt de wet geen eisen aan de oprichting. Bovendien scheelt dit ook in de oprichtingskosten, omdat je alleen eenmalig een bedrag van 50 euro hoeft te betalen voor de inschrijving. Wanneer de inschrijving eenmaal geregeld is, kan je gelijk aan de slag met je bedrijf.

Belangrijk: Laat een Vof-contract opstellen

Ondanks dat de wet geen andere eisen stelt aan het oprichten van de Vof, is het wel heel belangrijk om een Vof-contract op te laten stellen. Dit is niet verplicht, maar wel heel verstandig om te doen. Zeker als je met meerdere personen gaat samenwerken. Je legt dan van tevoren vast hoe de samenwerking eruit gaat zien en zo voorkom je in de toekomst onnodige problemen. Je weet tenslotte nooit wat er allemaal mis kan gaan. Stel je voor er ontstaat onderling een conflict of een van de vennoten wilt ineens uit de onderneming stappen, dan is het goed als alle afspraken in een waterdicht contract staan. Het is in ieder geval belangrijk om onderstaande zaken vast te leggen in de overeenkomst:

 • Wat is het doel van de Vof?
 • Welke vennoot brengt wat in? Geld, goederen arbeidsuren?
 • Vertegenwoordigingsbevoegdheid (belangrijk i.v.m. aansprakelijkheid, hierover later meer!)
 • Hoe wordt de winst en verlies onderling verdeeld?
 • Wat ga je doen als een van de vennoten uit de Vof wilt?
 • Hoe ga je om met geschillen
 • Hoe liquideer je de Vof?

Je kunt het Vof-contract het beste door een jurist op laten stellen. Dan weet je tenminste zeker dat het juridisch allemaal in orde is. Beschik je nog niet over een Vof-contract? Wij kunnen dit regelen. Meer informatie of direct aanvragen.

De Vof oprichten & Aansprakelijkheid

Samen met je zakenpartner(s) ben je persoonlijk aansprakelijk voor schulden van de Vof. Ook als je deze schuld niet zelf hebt gemaakt, maar een andere vennoot. De schuldeisers van de Vof zullen in eerste instantie hun vorderingen op het afgescheiden vermogen van de vof verhalen. Maar als het afgescheiden vermogen niet toereikend is kunnen ze zich ook voor 100% op je privévermogen verhalen. Als je in gemeenschap van goederen getrouwd bent, heeft dit ook vervelende gevolgen voor je partner. Daarom is het ieder geval verstandig om huwelijkse voorwaarden op te laten stellen bij de notaris.

Belangrijke tip bij inschrijving KvK!

Eerder hebben we aangegeven dat het belangrijk is om de vertegenwoordigingsbevoegdheid te regelen in het Vof-contract. Aangezien je als vennoot persoonlijk aansprakelijk bent voor schulden van de Vof is het heel belangrijk om de risico’s zoveel mogelijk in te perken. Dit kun je doen door in de overeenkomst op te laten nemen dat individuele vennoten alleen tot een bepaald bedrag contracten mogen aangaan namens de Vof (bijvoorbeeld maximaal 5000 euro). Boven dat bedrag is er altijd toestemming van alle vennoten nodig. Deze beperking schrijf je vervolgens in bij de KvK en dan geldt dit ook tegenover derden. Mocht een van je zakenpartners dan tegen de afspraken in toch alleen een overeenkomst aangaan boven de 5000 euro, dan is de Vof hier niet voor aansprakelijk. De vennoot die de overeenkomst heeft afgesloten is alleen zelf aansprakelijk.

Twijfel je over hoeveel risico je loopt met je onderneming? Wil je liever geen persoonlijke aansprakelijkheid? Dan kun je misschien beter kiezen voor de BV. Met een BV ben je namelijk niet persoonlijk aansprakelijk voor schulden van je onderneming. In het artikel Vof of BV kiezen hebben we alle verschillen tussen beide rechtsvormen naast elkaar gezet.

Alles nog een keer op een rij

 • Makkelijk op te richten, alleen inschrijven bij de KvK
 • Met twee of meer personen
 • Geen startkapitaal nodig
 • Laat een Vof-contract opstellen
 • Persoonlijk aansprakelijk voor schulden van de Vof
 • Schrijf afspraken omtrent vertegenwoordiging in bij de KvK
Onze dienstverlening
 • Berschermt jouw onderneming

Algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden beschermen jouw onderneming in het geval van geschillen met de klant. Het zijn standaardafspraken die van toepassing zijn op overeenkomsten die je aangaat met je klanten. Er staat op voorhand vast wat wel en niet onder de dienstverlening valt. Mocht er achteraf een geschil ontstaan, dan kan je als ondernemer terugvallen op de algemene voorwaarden.

Bestel nu op maat gemaakte algemene voorwaarden voor jouw onderneming!

Bestellen
 • Wettelijk verplicht (AVG)

Privacyverklaring

Als ondernemer ben je op grond van de AVG-wetgeving, verplicht om een privacyverklaring te hebben. In de privacyverklaring beschrijf je in begrijpelijke taal welke persoonsgegevens je van klanten verzamelt en waarom je die gegevens nodig hebt. Het gaat hier dus om een stukje verantwoording richting de klant, zodat ze weten dat je zorgvuldig omgaat met hun persoonsgegevens.

Bestel nu een op maat gemaakte privacyverklaring voor jouw onderneming!

Bestellen
Ook interessant:

Alle rechtsvormen op een rij
Vereniging of Stichting kiezen?
BV oprichten
VOF oprichten
Algemene voorwaarden
Privacyverklaring

We equip marketing leaders