Webwinkel starten: Juridische checklist

Bij het starten van een eigen webwinkel komen verschillende zaken kijken. Zo moet je bijvoorbeeld een naam bedenken voor je onderneming, domeinnaam registreren, inschrijven bij de Kamer van Koophandel en producten inkopen of diensten ontwikkelen.  Alles bij elkaar genomen vergt een webwinkel starten de nodige voorbereiding. Last but not least is het ook heel belangrijk om je juridische zaken op orde te hebben. De wet stelt namelijk verschillende wettelijke verplichtingen ter bescherming van de consument. Hierover goed geïnformeerd zijn is dus absoluut noodzakelijk. Met deze handige juridische checklist heb  je direct een goed overzicht van je wettelijke verplichtingen.

De eerste stap is een juiste rechtsvorm kiezen

Een van de eerste zaken om te regelen is het kiezen van een geschikte rechtsvorm. De meest voorkomende rechtsvormen om mee te starten zijn een Eenmanszaak, Vennootschap onder Firma (Vof) of een Besloten Vennootschap (BV).  Het maken van een goede keuze is belangrijk, omdat dit bepaalt in hoeverre je persoonlijk aansprakelijk bent voor schulden van je onderneming. Ook is deze keuze van belang voor je belastingaangifte.

Een webwinkel starten brengt de nodige informatieverplichtingen mee

Een webwinkel starten brengt met zich mee dat je aan verschillende informatieverplichtingen moet voldoen. Gelukkig gaat het niet om heel ingewikkelde dingen, maar het levert je wel het nodige regelwerk op. Hieronder staan alle informatieverplichtingen per categorie voor je opgesomd:

Informatie over jezelf

Het gaat hier simpelweg om informatie over jou en je onderneming. Staat je adres op de site? Kvk-nummer? En vestigingsadres? Vooral het Kvk-nummer vermelden, wordt nogal eens vergeten. Let op: strikt gezien is het een economisch delict (strafbaar feit) om deze informatie niet te vermelden. Zorg er daarom voor dat deze informatie makkelijk op je website te vinden is.

Informatie over het winkelen

De juiste informatie over het bestelproces geven is heel belangrijk. Wanneer een klant in jouw webwinkel iets koopt, blijft het toch steeds een verassing. De klant kan het product immers niet in het echt zien en koopt niet bij een fysieke winkel. Daarom ben je verplicht om informatie te geven over het bestelproces, een kopie van de overeenkomst leveren en te melden dat de klant het recht heeft om te retourneren.

Informatie over je producten

Hoe meer informatie je over producten geeft, hoe beter. De klant kan dan goed geïnformeerd een keuze maken, met als gevolg dat producten minder snel retour worden gestuurd. Wettelijk gezien ben je verplicht om te zorgen voor duidelijke foto’s, kleuren en maatstelling maar ook serienummers en andere technische specificaties.  De prijzen moeten inclusief BTW vermeld worden (behalve als je alleen zakelijke klanten hebt). Ook moet je zorgen voor de nodige info over garanties en retourneren. Vermeld ook duidelijke informatie over klachten en geschillen afhandeling. Dit kan je doen door al deze informatie in de footer te plaatsen.

Informatie over levering

Zorg dat je de klant duidelijk mededeelt hoe het proces na het sluiten van de overeenkomst in z’n werk gaat. Welke partij bezorgt de pakketjes? Wat is de leveringstermijn? Hoe kan de klant z’n pakket volgen? Wat zijn de bezorgkosten?

Verplichtingen rond betalen

Voor webwinkels zijn er verschillende betaaltechnieken. Van iDeal tot Paypal. Bij het gebruik van deze methoden gelden er uiteraard wel weer de nodige regels. Je mag de consument nooit verplichten om het volledige bedrag vooruit te betalen. Je moet dus altijd naast iDeal ook een methode aanbieden om achteraf te kunnen betalen. Dit mag je bijvoorbeeld ook doen door 50% vooraf te laten betalen en 50% achteraf.

Herroepingsrecht voor de consument

De consument heeft een herroepingstermijn van 14 dagen. Heeft de klant iets besteld via de webwinkel, maar hoeft hij het uiteindelijk toch niet? Dan mag de klant het product terug sturen. Het opgeven van een reden is niet verplicht en je bent verplicht de retourzending aan te nemen en het bedrag terug te storten.

Algemene voorwaarden voor een webwinkel

Als eigenaar van een webwinkel is het belangrijk om goede algemene voorwaarden te hebben. Dit zijn standaardafspraken die op elke overeenkomst van toepassing zijn. Algemene voorwaarden hebben betrekking op levering, betaling, eigendomsvoorbehoud etc. Bij het opstellen van algemene voorwaarden moet je rekening houden met de wettelijke consumentenrechten, geen onredelijk bezwarende bepalingen opnemen en voldoen aan de informatieplicht.

Heb je nog algemene voorwaarden nodig voor je webshop? Wij kunnen dit voor je regelen. Meer informatie of direct aanvragen.

Privacy & Cookies

Hier ontkom je niet aan bij het starten van een webwinkel. Er gelden strenge privacyregels voor het verwerken van klantgegevens. De regels zullen in de toekomst nog strenger worden nu per 25 mei 2018 de Algemene Verordening Gegevensbescherming in werking gaat treden. Laat je daarom goed adviseren en zorg voor een goede privacyverklaring en cookieverklaring op je website.

Reclame & webwinkels

Het is natuurlijk erg begrijpelijk dat je ook advertenties zal willen plaatsen voor je webwinkel. Onthoud ook hierbij weer dat je je aan de wettelijke regels moet houden. Vooral als de communicatie ongevraagd wordt verstuurd. Zelfs voor een simpele banner of reclame-uiting op je website gelden regels.

Een webwinkel starten betekent dat je alle bovenstaande zaken goed geregeld moet hebben. Voldoe je niet aan de regels? Dan loop je het risico op boetes of zelfs sluiting van je winkel. Wil je meer weten over andere aspecten van een eigen onderneming starten? Bekijk dan onze startpagina.

geschreven door: mr. Carliana Bakboord-Brazil

Algemene voorwaarden voor je webshop nodig? Voor 99,- euro ex.btw maken wij deze op maat.