Welke rechtsvorm moet ik kiezen?

Je hebt besloten om een eigen bedrijf te beginnen. Of misschien ben je nog aan het oriënteren? Hoe dan ook, bij het starten van een eigen bedrijf zal je verschillende belangrijke keuzes moeten maken. Een daarvan is de juiste rechtsvorm kiezen. Welke rechtsvorm het beste bij je past hangt af van je specifieke situatie. Toch kun je al wel door het beantwoorden van een aantal simpele vragen een goed beeld krijgen van geschikte opties. Lees snel verder om te weten welke rechtsvorm het beste bij je past!

Welke rechtsvormen zijn er?

Allereerst is het belangrijk om te weten welke rechtsvormen er allemaal zijn. Je hebt rechtsvormen met en zonder rechtspersoonlijkheid. Het verschil zit in de aansprakelijkheid en de oprichting. Bekijk hier een overzicht van alle rechtsvormen.

Hoe kies ik de juiste rechtsvorm voor mijn
situatie?

Wat is je specifieke situatie? Ga je alleen starten of samen met een partner? Wat is het doel van je onderneming? Winst maken of juist een ideëel doel? Dit zijn een paar vragen die meespelen bij het kiezen van de juiste rechtsvorm. Op basis hiervan kun je al vrij snel selecteren welke rechtsvormen wel of niet geschikt zijn.

Ga je alleen een bedrijf starten?

Als je alleen een bedrijf gaat starten kun je kiezen tussen de Eenmanszaak of een BV. Een Eenmanszaak is heel eenvoudig op te richten. Je hoeft je alleen in te schrijven bij de Kamer van Koophandel en dan kun je gelijk aan de slag. Daarnaast kan je met een Eenmanszaak gewoon personeel in dienst nemen. Ten slotte is het ook belangrijk om te weten dat je met de Eenmanszaak met je privévermogen aansprakelijk bent voor schulden van de onderneming. Wil je dit risico niet lopen dan kan je beter kiezen voor de BV.

De BV

Een BV oprichten kan alleen door middel van een notariële akte. Dit brengt ook kosten met zich mee. Aan de andere kant ben je met een BV niet met je privévermogen aansprakelijk voor schulden van je onderneming. Met een BV heb je wel een hogere belastingdruk, daarom is deze rechtsvorm pas aantrekkelijk bij een hogere winst (boven 100.000 euro per jaar). In het artikel BV of Eenmanszaak kiezen hebben wij uitgebreid alle verschillen tussen de BV en Eenmanszaak voor je op een rij gezet.

Ga je samen met anderen een bedrijf starten? VOF of BV

Als je samen met andere personen een bedrijf gaat oprichten heb je verschillende mogelijkheden. Je kunt natuurlijk kiezen voor een BV, maar ook voor een Vennootschap onder firma (Vof). Ook voor de Vof geldt dat er geen wettelijke oprichtingsvereisten zijn. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel is voldoende. Net als met de Eenmanszaak ben je wel 100% met je privévermogen aansprakelijk voor schulden van de onderneming. Daarom is het ook zeer aan te raden om de afspraken die je met je zakenpartner maakt, schriftelijk vast te laten leggen in een samenwerkingsovereenkomst. Zo kan je bijvoorbeeld afspreken dat er altijd twee handtekeningen vereist zijn bij belangrijke beslissingen. Dit helpt ook om de risico’s te beperken. Meer informatie vind je in ons uitgebreide artikel Vof of BV kiezen.

Andere mogelijkheden als je samen met anderen start

Maatschap

De maatschap is een rechtsvorm die veel gebruikt wordt door mensen die een vrij beroep uitoefenen. Denk hierbij aan artsen, advocaten, belastingadviseurs en notarissen. Alle zakenpartners (maten) zijn allemaal zelfstandig ondernemer en vormen gezamenlijk een maatschap. Ga je niet gezamenlijk een specifiek beroep uitoefenen, maar meer een gemeenschappelijk bedrijf? Dan kun je voor de Vof kiezen.

Coöperatie

De coöperatie is lange tijd niet erg populair geweest en werd eigenlijk met name in de landbouw/ veehouderij gebruikt. Toch is de coöperatie de laatste tijd meer in trek. Deze rechtsvorm is geschikt als je met behoud van eigen zelfstandigheid in een collectief verband wilt samenwerken. Of als je bijvoorbeeld bepaalde doelstellingen hebt die je lastig alleen kunt realiseren. Samenwerking in een coöperatie kan als voordeel met zich mee brengen dat je samen met anderen aan grotere opdrachten kunt werken. Daarnaast kan je de kosten delen en onderling kennis en ervaring uit kunt wisselen.

Commanditaire vennootschap

De commanditaire vennootschap is minder bekend, maar kan erg geschikt zijn als je een Vof wilt beginnen, maar niet over genoeg vermogen beschikt. In dit geval is er een stille geldschieter betrokken bij de onderneming. Deze stille geldschieter stelt een geldbedrag ter beschikking aan de onderneming zonder zelf een actieve rol in het dagelijks bestuur van het bedrijf te hebben. Voor een startende ondernemer is dit voordelig, omdat je geen geld hoeft te lenen bij de bank. Daarnaast gelden ook voor de oprichting van een Commanditaire Vennootschap geen wettelijke oprichtingsvereisten. Inschrijving bij de Kamer van Koophandel is voldoende.

Wat is het doel van je bedrijf?

Is winst maken niet het belangrijkste doel van je onderneming? Start je juist met ondernemen vanuit een bepaalde overtuiging? Of met een bepaald ideëel of sociaal doel voor ogen? Dan kan je kiezen voor een stichting. Wil je juist gezamenlijk met een groep mensen een bepaald doel verwezenlijken (zoals voetbal, tennis of een beroep) dan kun je kiezen voor een vereniging.

Stichting

De stichting wordt opgericht door middel van een notariële akte. Ook hier moet je dus weer rekening houden met notariskosten. Een belangrijk voordeel is wel dat je niet met je privévermogen aansprakelijk bent voor schulden van de stichting. Hierin zit dus weer een scheiding. Ook is het goed om te weten dat het niet verboden is om winst te maken met een stichting. Het mag alleen niet het belangrijkste doel zijn van de stichting. Daarnaast moet de winst die je hebt gemaakt weer ten goede komen aan een ideëel of sociaal doel.

Vereniging

Je hebt twee soorten verenigingen. De ‘formele’ en ‘informele’ vereniging. De formele vereniging wordt net als de stichting opgericht door middel van een notariële akte. Een informele vereniging is makkelijker om op te richten. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel is genoeg. Alleen heb je met de informele vereniging wel beperktere bevoegdheden. De vereniging kan bijvoorbeeld geen registergoederen (zoals een gebouw) kopen. Daarnaast ben je ook met je privévermogen aansprakelijk voor schulden van de verenging. Als je voor de formele vereniging kiest bestaat deze aansprakelijkheid niet.

Advies nodig bij  het kiezen van de juiste
rechtsvorm?

Heb je nog vragen over jouw specifieke situatie of wil je persoonlijk advies bij het kiezen van de juiste rechtsvorm? Neem dan gerust contact met ons op.

Onze dienstverlening
  • Berschermt jouw onderneming

Algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden beschermen jouw onderneming in het geval van geschillen met de klant. Het zijn standaardafspraken die van toepassing zijn op overeenkomsten die je aangaat met je klanten. Er staat op voorhand vast wat wel en niet onder de dienstverlening valt. Mocht er achteraf een geschil ontstaan, dan kan je als ondernemer terugvallen op de algemene voorwaarden.

Bestel nu op maat gemaakte algemene voorwaarden voor jouw onderneming!

Bestellen
  • Wettelijk verplicht (AVG)

Privacyverklaring

Als ondernemer ben je op grond van de AVG-wetgeving, verplicht om een privacyverklaring te hebben. In de privacyverklaring beschrijf je in begrijpelijke taal welke persoonsgegevens je van klanten verzamelt en waarom je die gegevens nodig hebt. Het gaat hier dus om een stukje verantwoording richting de klant, zodat ze weten dat je zorgvuldig omgaat met hun persoonsgegevens.

Bestel nu een op maat gemaakte privacyverklaring voor jouw onderneming!

Bestellen
Ook interessant:

Alle rechtsvormen op een rij
Vereniging of Stichting kiezen?
BV oprichten
VOF oprichten
Algemene voorwaarden
Privacyverklaring

We equip marketing leaders