ZZP Pensioen? Zorg dat je dit op tijd regelt!

Als zelfstandig ondernemer heb je de vrijheid om zelf te bepalen waar en wanneer je werkt. Ook ben je niet afhankelijk meer van een werkgever. Dit brengt natuurlijk wel met zich mee dat je veel dingen zelf moet regelen. Een van deze dingen is je pensioen. Het is belangrijk om hier op tijd mee te beginnen. Vaak stellen mensen dit soort zaken liever nog even uit. Maar hoe eerder je begint, hoe meer profijt je hier later van hebt. Hieronder staan de verschillende mogelijkheden om als ZZP’er pensioen op te bouwen.

ZZP & Pensioen: Wat zijn de mogelijkheden?

Vrijwillige voortzetting pensioenregeling

Als ZZP’er heb je verschillende mogelijkheden om pensioen op te bouwen. Een daarvan is de vrijwillige voortzetting van de pensioenregeling van je voormalige werkgever. Hier kan je wel alleen gebruik van maken als het pensioenreglement van je vorige werkgever dit toestaat. Een nadeel van deze optie is dat je zowel premie over het werknemers als werkgeversdeel moet betalen. Dat maakt deze regeling daarom minder aantrekkelijk.

Oudedagsreserve

Een andere mogelijkheid is om een deel van je winst te reserveren voor je oudedagsvoorziening. Dat gereserveerde deel wordt de oudedagsreserve genoemd. Over dit deel hoef je pas later belasting te betalen (wanneer je met pensioen gaat). In de jaren dat je winst toevoegt aan je oudedagsreserve betaal je minder belasting. Het is alleen niet altijd vooraf te zeggen of deze regeling gunstig voor je is. Op een geven moment valt deze reserve weer vrij en behoort de afname geheel tot de gemaakte winst. Je betaalt dan meer belasting. Het beste is daarom om advies in te winnen bij een financieel expert voor je deze optie kiest.

Zelf sparen voor je pensioen

Ten slotte kun je natuurlijk ook gewoon zelf sparen of beleggen voor je pensioen. Wanneer je zelf spaart of belegt voor je pensioen heb je zelf de controle over hoeveel je spaart. Belastingtechnisch is dit ook een aantrekkelijke optie, omdat je een deel van het bedrag dat je op je ZZP pensioenrekening stort weer terug krijgt. Het is een beetje vergelijkbaar met de hypotheekrenteaftrek. Er zijn verschillende bedrijven die ZZP pensioenrekeningen aanbieden. Zo heb je bijvoorbeeld Brightpensioen, ZZP Pensioen en Brand New Day. Met name Brand New Day is een goede en relatief nieuwe aanbieder van ZZP pensioenrekeningen. Brand New Day onderscheid zich doordat ze tegen hele lage kosten kwalitatieve topdiensten leveren. Eerder hebben dezelfde eigenaars ook het bekende BinckBank opgericht.

Afsluiten ZZP pensioen rekening

Je kan bij Brand New Day heel gemakkelijk online een pensioen-rekening openen en vervolgens stort je hier geld op. Dit mag eenmalig maar ook zo vaak als je wilt. Het geld wordt belegd in beleggingsfondsen en je krijgt van de Belastingdienst een groot deel van deze inleg vergoed. Bij het openen van een rekening betaal je eenmalig 45 euro afsluitkosten. Ook als je meerdere rekeningen opent blijft het bedrag gelijk. Wil je meer informatie over direct een ZZP pensioenrekening openen bij Brand New Day? Klik dan op onderstaande button.